Website testen voor Internet Explorer

Ingediend door Donny op di, 12/02/2013 - 07:34

In het verleden schreef ik al eens over hoe je je website kan testen op verschillende besturingssystemen en browsers. Het programma IETester is er enkel voor Windows en dus niet echt te gebruiken voor de meeste Drupallers. 

Onlangs was er heel wat te doen over Modern.IE. Het meest interessante is natuurlijk Hosted virtualization zodat je zelf niets hoeft te installeren maar bij het zien van de prijzen was ik al snel terug weg. De andere optie dan maar, namelijk het installeren van een lokale virtuele installatie.

Sinds geruime tijd heb ik zelf enkele virtuele test omgevingen draaien mbv VirtualBox. Aangezien niet iedereen licenties heeft liggen voor oudere Windows versies verwijs ik graag verder naar de blogpost Testing IE6, IE7 and IE8 on Virtualbox. Net zoals bij de images die je kan downloaden via Modern.IE gaat het hier om tijdelijke testversies. Door gebruik te maken van snapshots in je Virtualbox kan je dit omzeilen. Na het importeren van de .ova file en het voor de eerste keer opstarten van de Windows versie kan je best dadelijk een snapshot aanmaken, bij het sluiten van de omgeving geef je dan aan dat je hier naar terug wilt keren.

Je zal na het verlopen van de proefperiode wel de melding te zien krijgen dat deze afgelopen is, maar normaal kan je er mee blijven werken.

Virtualbox terugkeren naar snapshot

Aangezien je in de nieuwere versies van Internet Explorer ook kan overschakelen van browsermodus is het niet meer echt nodig om voor elke IE versie een eigen lokale virtuele omgeving te hebben draaien.

IE Browsermodus

Het draaien van virtuele omgevingen vraagt redelijk wat geheugen van je laptop/desktop. Indien je beschikt over een SSD schijf zal je hier weinig van merken, in de andere gevallen kan ook Adobe Browserlab een grote hulp zijn.

Hier kan je de webpagina's ook op verschillende browsers laten renderen. Sinds kort hebben ze er IE7 wel uitgelaten. Men kan natuurlijk niet alles blijven ondersteunen, helaas heeft Internet Explorer 7 in België wel nog steeds een marktaandeel van 7,8%.

Indien het dus nodig is om deze versie nog te ondersteunen voor jouw project dan zal je er op de één of andere manier toch voor moeten zorgen dat je deze kan testen. Hetzij door een machine te voorzien met een Windows XP (Nog wel mogelijk om IE7 te draaien), een virtuele omgeving ofwel door gebruik te maken van browserstack.