Websites controleren op andere besturingssystemen

Ingediend door Donny op wo, 22/12/2010 - 09:21

Tijdens het themen of ontwikkelen van je website dien je er natuurlijk altijd rekening mee te houden dat je website niet enkel op je eigen standaard browser goed getoond wordt maar dat dit ook het geval is voor andere browsers of zelfs browsers op andere besturingssystemen.

Zo heb je bv Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, IE6, IE7, IE8 en weldra IE9. Het grootste deel van deze browsers kan je bij installeren op je eigen systeem. Maar het is niet omdat de website er goed uitziet op Safari voor jouw Windows installatie dat deze er ook goed zal uitzien op Safari voor een Mac.

De verschillen zullen natuurlijk het grootst zijn als je de website gaat nakijken op IE6, gelukkig genoeg tonen statistieken aan dat deze browser aan het uitsterven is. Al mag je deze statistieken niet algemeen interpreteren maar dien je hier rekening te houden met het project zelf en zijn bezoekers.

Op deze website ligt het aantal bezoekers die gebruik maken van Internet Explorer 6 zeer laag (1%), maar op andere projecten haalt deze dan soms toch weer een percentage van +20%. (Denk bv aan gemeente websites)

Nu kan je jezelf de vraag stellen of het nog nut heeft om voor die groep de website te optimaliseren en hier dus extra tijd in te steken, die keuze dien je natuurlijk zelf te maken.

Niet iedereen heeft natuurlijk nog een verouderde pc draaien met Windows XP om zo zijn websites te kunnen controleren op oudere browsers maar daarvoor zijn er natuurlijk ook oplossingen. Zo is er bv de gratis applicatie IETester, waar je alle versies van IE kan testen.

IETester

Zelf heb ik ook geruime tijd gebruik gemaakt van dit programma, maar om één of andere reden wilt de installatie niet vlot meer werken op elk systeem en had ik veel last van crashes, vnl dan op IE6 waar ik het natuurlijk voor gebruikte.

Een andere en betere oplossing volgens mij is om gebruik te maken van virtuele besturingssystemen op je eigen pc.

Momenteel gebruik ik hiervoor VirtualBox. Je kan het programma terug vinden voor heel wat verschillende besturingssystemen zoals Windows, Mac OS, ...

Na installatie kan je starten met een virtueel systeem bij te installeren, het handige hieraan is dat je zelf kan opgeven hoeveel schijfruimte, RAM en video-geheugen je hieraan wilt toekennen. Je kan de schijfruimte ook dynamisch laten uitbreiden afhankelijk van hoeveel data je er op zal gaan plaatsen.

In je VirtualBox kan je dan bv een installatie plaatsen voor Windows XP(standaard met IE6), Ubuntu, Debian, ...

VirtualBox

Wanneer je dan je website wilt gaan testen dien je enkel maar het gewenste besturingssysteem op te starten in de virtuele omgeving en je kan daar alle tests uitvoeren.

Wanneer je een nieuw besturingssysteem toevoegt dien je natuurlijk wel over de installatie cd-rom/DVD te beschikken, voor Ubuntu en Debian kan je deze gratis afhalen op hun sites. Je hoeft deze DVD's of cd-rom's niet te branden, je kan ook gewoon naar de gedownloade .iso verwijzen. (Selecteer hiervoor het besturingssysteem, ga naar instellingen en geef dan bij storage op waar de iso zich bevindt.)

Met wat aanpassingen kan je ook de optie 'Seamless mode' inschakelen waarna het virtuele systeem de volledige schermbreedte zal gebruiken en je volledig gebruik kan maken van het nieuwe besturingssysteem.

Voor mezelf heb ik zo momenteel Windows XP en Ubuntu geïnstalleerd staan, wat het toch erg handig maakt om voor verschillende browsers en systemen te kunnen testen en ontwikkelen.